Cape Hatteras Lighthouse gets National Park Service approval for extensive repairs

(WITN)
Published: Nov. 29, 2022 at 1:54 PM EST
Email This Link
Share on Pinterest
Share on LinkedIn

CAPE HATTERAS, N.C. (WITN) - The National Park Service has put its seal of approval on a plan to repair the iconic Cape Hatteras Lighthouse.

Dubbed the “Cape Hatteras Lighthouse Repair and Landscape Improvement Project”, South Atlantic-Gulf Regional NPS Director Mark Foust signed off on Monday on a finding of “no significant impact” for the plan to move forward.

The park service said that the purpose of the project includes rehabilitating the interior and restoring the exterior of the Cape Hatteras Lighthouse, repairing or replacing deteriorated materials and finishes, and selectively reversing non-sympathetic treatments added to the Cape Hatteras Lighthouse and the Oil House after 1920.

“Our team will now proceed expeditiously with finalizing design documents, awarding a contract and beginning work in 2023,” said David Hallac, superintendent, National Parks of Eastern North Carolina, in a press release.

The park service detailed other extensive actions to be taken at the lighthouse:

• Rehabilitate the Cape Hatteras Lighthouse interior and restore its exterior.

• Reverse some modern, non-sympathetic treatments, materials and finishes.

• Repair and repoint masonry, remove corrosion and repair metal elements.

• Remove the metal weight track from the lighthouse.

• Install new railing and balustrade using a non-corrosive metal on lantern balcony.

• Remove existing rotating light beacon and metal platform from the lantern and replace with a replica of the original First-Order Fresnel Lens. The replica lens will be the same size and overall appearance as the original, but a modern light source, such as an LED source, will be used inside the lens.

• Rehabilitate and repair the Oil House to ensure its structural stability.

• Remove the existing vinyl perimeter fence around the Cape Hatteras Lighthouse. A replica of the original (pre-1920) decorative metal octagonal fence with granite bases will be constructed.

• Produce and install a replica stockade fence around both the Principal Keeper’s Quarters and Double Keepers’ Quarters (Museum of the Sea) to match the look and feel of the original landscape of the early historic period (1870-1890s).

• Improve pedestrian circulation, wayfinding, interpretation and the visitor experience at the Cape Hatteras Light Station. A new visitor entrance and walkways will be created to the north of the existing bookstore to foster a one-way pedestrian circulation pattern.

• Add educational panels in key locations throughout the landscape to convey the history of changes to the buildings and landscape that occurred during and after the period of restoration (1870-1920).

• Disassemble Keepers of the Light Amphitheater and relocate blocks to perimeter of the proposed western walkway.

• Construct a new shade pavilion to accommodate visitors waiting near the Cape Hatteras Lighthouse.